10 superpotravin pro diabetiky

publikováno , naposledy aktualizováno 7. 10. 2020

Podívejte se na superpotraviny, které vám dodají energii, posílí imunitu a pomohou vám z těla odstranit toxiny. Podívejte se na ty, které jsou vhodné pro diabetiky.

Změna životního stylu a správné stravovací návyky mají s dostatkem pohybu velký vliv na to, jak se budou diabetici cítit. I snížení pouhých 5 až 7 % tělesné hmotnosti, zdravější strava a pravidelné cvičení mohou oddálit nástup diabetu 2. typu nebo dokonce zabránit jeho vzniku.

V čem se liší diabetická strava?

Potraviny, které jsou nabité vitaminy, minerály a živinami, dodávají tělu energii, vyživují důležité orgány, detoxikují tělo a posilují imunitu. Říká se jim superpotraviny a v jídelníčku diabetiků by neměly chybět. Jsou to často běžné potraviny, o kterých ani nevíme, že jsou tak výjimečné. Najdete tu ty, co svými přirozenými účinky přispívají ke kompenzaci diabetu a jsou velmi chutné. Dejte si pozor na cukry a vsaďte na potraviny vhodné pro diabetiky.

10 superpotravin pro diabetiky

10 superpotravin pro diabetiky

1        Listová zelenina, špenát, brokolice i kadeřávek

Listová zelenina včetně špenátu a brokolice, je skvělá pro diabetiky. Nízkokalorická a nízkokarbová povaha zeleniny má vysokým antioxidační potenciál. Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta vám poskytne 100 % DDD vitamínu A a K a glukosinoláty, které neutralizují škodlivé látky v těle. Vhodná je chřest, artyčoky, zelí či okurky.

2        Fazole

Fazole jsou bohaté na vlákninu i bílkoviny. Vysoký obsah vlákniny je důležitý pro řízení absorpce glukózy. Luštěniny snižují i riziko mrtvice a regulují uvolňování inzulínu v těle. Hořčík a draslík chrání naše cévy a tepny a chrání nás před koronárním onemocněním. Díky nízkému glykemickému indexu jsou velmi vhodné pro cukrovkáře.

3        Ryby, jako je losos, makrela a sleď

Omega-3 mastné kyseliny v mořských rybách, jako je losos, makrela, sleď či sardinky, snižují riziko srdečních onemocnění, na které jsou diabetici velmi náchylní. Zdravá kombinace bílkovin a tuku zpomaluje vstřebávání sacharidů a pomáhá tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Ryby prodlužují pocit sytosti a zpomalují trávení. Obsahují hodně vitamínu D a selenu, prospěšných pro pokožky, vlasy i nehty. Navíc neobsahují sacharidy.

10 superpotravin pro diabetiky

4        Mandle a ořechy

Všechny ořechy, mandle i semínka, hlavně lněná, obsahují mnoho horečnatých a mononenasycených tuků, které regulují metabolismus sacharidů. Vlašské ořechy obsahují navíc kyselinu alfa linolenovou podporující činnost srdce. Dieta s vysokým obsahem hořčíku snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu o více než 30 %. Tyto potraviny obsahují vitamin E, zinek, kyselinu listovou, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Ořechy, mandle a semínka mají nízký glykemický index. Dejte si pozor na množství kvůli tukům.

5        Odtučněné mléčné výrobky, jako jogurt bez tuku

Odtučněné mléčné produkty, jako je jogurt bez tuku, jsou vynikající pro diabetiky, protože kombinace vysokého obsahu bílkovin, nízkotučných a nízkých sacharidů snižuje absorpci glukózy do těla. Obsah vápníku a vitamín D posiluje kosti a vede ke snížení rizika diabetu 2. typu. Doporučujeme kysané mléčné výrobky, jako je acidofilní a kefírové mléko nebo kyška.

6        Rajčata

Syrová a ještě více vařená rajčata obsahují hodně lykopenu ze skupiny karotenoidů. Karotenoidy a flavonoidy v rajčatech fungují v těle jako protizánětlivé a antioxidační látky, snižují riziko chronických onemocnění, srdečních chorob, cholesterolu a jiných příznaků, které často vedou k cukrovce. Tato neškrobová zelenina udržuje pod kontrolou hladinu cukru v krvi. Doporučuje se aspoň 1 rajče denně.

10 superpotravin pro diabetiky

7        Borůvky, maliny, ostružiny, pomeranče i grepy

Borůvky, maliny i ostružiny jsou superpotraviny bohaté na antioxidanty a anthokyany, které mohou snížit riziko vzniku cukrovku 2. typu o více než 20 %. Jsou také významným zdrojem vitamínu C, stejně jako grepy a pomeranče, které obsahují hodně vlákniny a snižují riziko vzniku diabetu. Doporučuje se ovoce pro diabetiky konzumovat celé, nikoliv jen šťávy, které mají vyšší glykemický index. Působí proti rakovině i zánětům v těle.

8        Ovesné vločky, quinoa i ječmen

Vysoký obsah rozpustné vlákniny v ovesných vločkách sníží pocity hladu a blokuje vstřebávání sacharidů, které pomohou zachovat hladinu cukru v krvi na běžné hladině. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a vysokého cholesterolu, které jsou nebezpečné pro lidi s cukrovkou. Quinoa je alternativní zrno. Jde o kompletní bílkovinu nabitou vlákninou, která zvyšuje citlivost na inzulín a reguluje vstřebávání sacharidů v těle. Celá zrna ječmene jsou plná antioxidantů a vlákniny. Podporují trávení, udržují nízký cholesterol i stabilní hladinu cukru v krvi.

10 superpotravin pro diabetiky

9        Česnek a červená cibule

Česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pravděpodobnost vzniku krevních sraženin, riziko cévní mozkové příhody a krevní tlak, které jsou spojeny s diabetem. Antioxidanty v červené cibuli, jako je quercetin, kapsaicin a flavonoidy, působí proti rakovině, podporují činnost srdce a snižují riziko vzniku cukrovky. Pokud už ji máte, váš stav se zlepší, nebo alespoň nezhorší.

10    Sladké brambory neboli batáty

Batáty neboli sladké brambory snižují hladinu krevního cukru až o 0,5 %. Antokyany a další antioxidanty pomáhají předcházet chronickým a koronárním onemocněním i rakovině, kterými trpí častěji pacienti s vyšším rizikem diabetu nebo diabetici.

10 superpotravin pro diabetiky

Závěr

Tyto potraviny pro diabetiky zařaďte do svého jídelníčku. Pokud si dáváte vejce, upřednostněte v rámci jídla pro diabetiky bílky. Pokud chcete mlsat, povolená je hořká čokoláda, která má vysoký obsah flavonoidů a jiných antioxidantů. Snižuje chuť k jídlu, na sladkosti i riziko problémů s krevním tlakem i srdcem. Olivový olej používaný místo másla a sádla sníží riziko rozvoje diabetu o více než 50 %. Obsahuje antioxidanty a mononenasycené tuky, které snižují riziko vzniku srdečních onemocnění i cholesterol.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář