Cukroví pro diabetiky: TOP 6 receptů

publikováno , naposledy aktualizováno 29. 11. 2024

Vánoce se blíží a spolu s nimi i čas, kdy většina lidí mlsá cukroví. Nikomu však nemusíte nic závidět, protože vám představíme několik druhů diabetického cukroví, které si můžete bez větších výčitek dopřát i vy!

Diabetikům není kvůli cukru mlsání sušenek, sladkostí a tradičního vánočního cukroví povoleno. Pokud tedy hledáte recepty na vánoční cukroví pro diabetiky, můžete si seznam surovin v receptech sami trochu poupravit. Podívejte se, co se používá místo klasického cukru v našich receptech. Pak si i diabetici mohou pochutnat na vanilkových rohlíčcích nebo lineckém cukroví.

Jak přírodně snížit cukr?
Máte prediabetes a bojíte se, že o svátcích ztratíte nad krevním cukrem kontrolu? Podívejte se na srovnání volně prodejných doplňků stravy na podporu normální hladiny krevního cukru obsahem přírodních látek.

Jaké je tedy nejlepší cukroví i při diabetes? Na to se půjdeme společně hned podívat!

Vánoční cukroví pro diabetiky recepty:

cukroví

1.   Linecké cukroví pro diabetiky

Doba přípravy

30 minut + doba na ztuhnutí a pečení

Potřebné ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1/4 hrnku erythritolu nebo stevie
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 lžíce žluté či bílé kukuřičné mouky
  • rybízová marmeláda pro diabetiky (nebo jiná dle chuti)

Postup

V misce si ušleháme změklé máslo, přidáme k němu erythritol nebo stévii, prášek do pečiva a špetku soli. Šleháme mixérem tak dlouho, dokud se suroviny dokonale nespojí dohromady. Přidáme olej, vejce, vanilku a ještě chvíli směs šleháme. Postupně přidáváme hladkou a kukuřičnou mouku. Pak hněteme těsto rukama. Jakmile máme dobře propracované těsto, rozdělíme si ho na 2 poloviny. Obě části těsta zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice na 2 až 3 hodiny. Troubu si předehřejeme na 180 °C a vytáhneme těsto z lednice. Z každé části vyválíme plát a vykrájíme z něj kolečka nebo jiné tvary. V polovině koleček uděláme ještě otvor uprostřed. Linecké vánoční cukroví pro diabetiky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme asi na 5 minut do trouby. Jakmile začnou okraje cukroví hnědnout, vytáhneme ho. Kolečka necháme vychladnout. Pak natřeme marmeládou kolečka, která nemají uprostřed otvor a přilepíme na ně kolečka s otvorem.

cukroví

2.   Vanilkové rohlíčky pro diabetiky

Doba přípravy

30 minut + doba na odležení v lednici a pečení

Potřebné ingredience

  • 225 gramů másla
  • 3 lžíce stevie, erythritolu nebo jiného sladidla pro diabetiky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce vody
  • 2 hrnky hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 hrnky namletých mandlí, vlašských nebo lískových ořechů

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve velké misce si utřeme máslo s cukrem, vanilkovým extraktem a vodou. V další misce si smícháme mouku a sůl. Přidáme suché suroviny do mokrých a důkladně si vše promícháme, aby se ingredience spojily. Přidáme namleté ořechy a promícháme, až nám vznikne hutné těsto. Lžičkou si vždy nabereme těsto nebo si kousek odkrojíme a vyválíme z něj rohlíček. Vanilkové rohlíčky pro diabetiky potom dáváme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15 až 20 minut do zlatova.

cukroví

3.   Kokosové sušenky pro diabetiky

Doba přípravy

30 minut + doba na pečení

Potřebné ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku javorového sirupu (můžeme část nahradit jiným sladidlem)

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložíme si plech pečicím papírem. Za pomoci kuchyňského robota nebo mixéru si ze všech uvedených surovin uděláme těsto. Jakmile bude směs hustá a lepkavá, vezmeme kávovou lžičku a vytváříme z těsta na plech hromádky. Cukroví pečeme 12 až 16 minut do zlatavých okrajů.

mrkev

4.   Mrkvové cukroví pro diabetiky

Doba přípravy

30 minut + doba na pečení

Potřebné ingredience

  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku erythritolu
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku namletých vlašských, pekanových nebo jiných ořechů
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3 lžíce proteinového prášku
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Utřeme si máslo se sladidlem, přidáme 2 vejce, vanilkový extrakt a těsto zamícháme. Přidáme mrkev, kokos a ořechy. Jakmile máme všechny suroviny promíchané, přidáme proteinový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. Pak si vypracujeme těsto a necháme odležet 30 minut v lednici. Jakmile je těsto vychlazené, vyložíme si plech pečicím papírem a uděláme si z těsta stejně velké hromádky. Mrkvové cukroví pro diabetiky pečeme asi 10 minut.

cukroví

5.   Cukroví pro diabetiky s kousky dia čokolády

Doba přípravy

30 minut + doba na odležení v lednici a pečení

Potřebné ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 a 1/2 lžíce kokosového mléka
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku dia čokoládových peciček nebo strouhané dia čokolády

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Smícháme si mandlovou mouku, kokosový cukr, jedlou sodu a sůl. V další misce rozšleháme vajíčko a smícháme ho s kokosovým mlékem, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Pomalu smícháme suché a mokré suroviny na těsto. Těsto dáme do mrazničky na 30 minut ztuhnout. Vytáhneme těsto z mrazničky a rozválíme ho na 2 pláty vysoké asi 6 milimetrů. Pláty posypeme čokoládovými pecičkami nebo strouhanou dia čokoládou. Pečeme 10 až 15 minut. Upečené pláty rozkrájíme na tyčinky a necháme vychladnout.

6. Ořechová brambora

Doba přípravy

15 minut + čas na formování kuliček a obalování

Potřebné ingredience

  • 10 g ztuženého tuku
  • 10 g sušeného mléka
  • 5 g bramborového škrobu
  • 10 g kakaa
  • 2 rozdrcené pecičky DIA sladidla
  • 10 g mletých ořechů
  • 1/2 bílku z jednoho vejce
  • 1 pecička sladidla
  • 1 lžíce kakaa na obalení

Postup

Tuk zvolna rozpusťte, ale nevařte ho. Poté do něj vmíchejte sušené mléko, škrob, kakao a sladidlo. Směs nechte ztuhnout v ledničce a poté z ní formujte cca 1 až 2 cm velké kuličky. Poté smíchejte mleté ořechy se sladidlem a bílkem. Z této směsi udělejte kuličku, která bude mít cca 2 cm v průměru. Poté do ní udělejte důlek a vložte do ní kakaovou kuličku. Nakonec dodatečně obalte v kakau a cukroví uložte do lednice.

A jaké diabetické vánoční cukroví pečete letos vy? Budeme rádi, když nám své oblíbené recepty napíšete do komentářů pod článkem.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář