Vepřová panenka je druh masa, který asi každý řezník označuje jako jeden z nejkvalitnějších a nejchutnějších druhů masa. Vepřovou panenku najdete na bedrech v zadní části těla prasete, kde plynule navazuje na vepřovou pečeni.
Vepřová panenka je křehké, libové a velmi chutné maso s jemnými vlákny, malým procentem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Jedná se o jednu z nejlepších a nejkvalitnějších částí masa z prasete. Z vepřové panenky se připravují vynikající, lahodné pokrmy, jako jsou řízky v různých úpravách, velmi často se toto maso používá k marinování nebo na grilování. Podívejte se na jeden z našich receptů, který si snadno připravíte i doma.
Doba přípravy
Marinovaná vepřová panenka je na přípravu velmi snadná. Jen je třeba maso předem naložit, aby zkřehlo a dostalo chuť. Celková doba přípravy je 8 hodin a 50 minut. Na naložení masa je třeba doba 8 hodin, 20 minut potřebujeme na přípravu a 30 minut nám bude trvat vaření.
Potřebné ingredience
- 600 g vepřové panenské svíčkové
- 100 ml octa balsamico
- 2 lžíce hořčice
- 6 stroužků česneku
- 4 špetky soli
- 2 špetky čerstvě mletého černého pepře
- 4 lžíce rostlinného oleje
Postup
Recept na vepřovou panenku – naložení
Omytou a osušenou vepřovou panenku nejprve zbavíme přebytečných blan. Maso z vepřové panenky nakrájíme na 2 cm silné plátky na medailonky. Medailonky pak jemně rozklepeme dlaní. Posypeme je solí a pepřem a potřeme je hořčicí. Smícháme ocet balsamico s prolisovaným česnekem. Plátky masa vložíme do mísy s prolisovaným česnekem a octem balsamico tak, aby byly plátky ponořené, zakryjte a marinujte v lednici minimálně 8 hodin, například přes noc.
Vepřová panenka recept na tepelnou přípravu
Pak rozehřejeme olej na pánvi a restujeme medailonky z každé strany 3 až 4 minuty. K medailonkům pak nalijeme zbytek marinády, přikryjeme a dusíme je na mírném ohni asi 20 minut. Podáváme nejlépe s baby špenátem a bramborami.