Tradiční dia sušenky mohou mít opravdu mnoho podob. Proto si dnes představíme hned několik receptů v různých obměnách. Může jít o vločkové dia sušenky, dia sušenky se skořicí, mohou být ale vyrobené třeba i z mrkve. Podívejte se, jak na to.
Doba přípravy
Na přípravu sušenek vždy budete potřebovat asi jednu hodinu. Všechny uvedené dia sušenky jsou v různých obměnách, abyste si mohli vybrat ty, co máte rádi.
Potřebné ingredience
- dia rybízový džem nebo marmeláda
- 5 g vanilkového cukru nebo sladidlo s fruktózou
- 50 g sypkého sladidla Stévia
- 400 g ovesných vloček
- 100 g sekaných mandlí
- 100 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce medu DARBO diabetiker
Postup
Vločky zalijeme mlékem a necháme 10 minut odstát, přidáme vejce, med a sladidlo, zamícháme a přidáme k tomu sekané mandle. Na plech uděláme pomocí lžíce malé hromádky a doprostřed dáme trošku dia džemu či marmelády a půlku mandle. Pečeme v troubě 20 až 25 minut na 180 °C.
Mrkvové dia sušenky recept
- 300 g celozrnné mouky
- 250 g tuku na pečení jaký používáme
- 180 g jemně nastrouhané mrkve
- 1/2 balení kypřicího prášku
- mandlové lupínky
Příprava
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto si vyválíme a vykrájíme z něho sušenky v libovolném tvaru. Ozdobíme si je plátky mandlí. Pečeme 10 minut na 180 °C. Horké sušenky můžete obalit ve FAN sladidle smíchaném s 5 g vanilkového cukru s fruktózou.
Recept na skořicové dia sušenky
- 180 g hladké mouky
- 50 g sladidla Perfect Sweet
- 1 lžička kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 25 g rozinek
- 135 g tuku Hera
- 1 vejce
- 4 kapky citronového aroma
- 1 lžíce oleje – např. Albert Excellent s výtažkem z vanilky se skořicí
Příprava
Těsto vypracujeme z mouky, do které vmícháme jedlou sodu, kakao, skořici, přírodní sladidlo, ochucený olej, citrónové aroma, vejce a rozehřátou Heru. Nakonec si vmícháme do těsta rozinky. Pokud nemáte kořeněný ochucený olej, můžete jej nahradit jiným aroma. Citrónové aroma můžete nahradit citrónovou kůrou. Na plech s pečicím papírem děláme lžičkou kopečky, které rozmáčkneme vidličkou. Při dávkování těsta na plech se snažte, aby vám rozinky zůstaly uvnitř těsta, jinak se mohou v troubě připálit. Můžete je nahradit oříšky nebo čokoládovými kousky, nebo vše smíchat. Z jedné dávky vám vyjde asi 30 sušenek. Pečeme 15 minut při 200 °C.
Máslové dia sušenky
- 80 g mouky polohrubé
- 1 žloutek
- 30 g másla
- 1 lžíce mléka
- 6 kapek tekutého sladidla
- vejce na potření
- strouhaná citronová kůra
- mixovaná fruktóza
Příprava
Do mouky přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru, mléko se sladidlem a žloutek. Nožem a pak rukama vypracujeme vláčné těsto a necháme si ho chvíli odpočinout. Vyválíme 1/2 cm silný plát a formičkou vykrájíme kolečka nebo jiné tvary. Potřeme si je vejcem a na suchém plechu sušenky upečeme dorůžova. Hotové můžeme opět obalit ve fruktóze.