Hledáte snadný, ale zároveň luxusní recept na nedělní oběd, který polechtá chuťové pohárky celé rodiny? Pokud ano, vyzkoušejte lososa se salátem. Uvidíte, že jakmile ho jednou ochutnáte, budete si ho chtít dopřávat prakticky stále. Nevěříte?
Losos se u nás v poslední době těší velké oblibě. Nemusí jít přitom jenom o pečené filety s brokolicí, nebo s lahodně krémovou koprovou omáčkou. Chutnat vám bude i ve formě pomazánky, nebo plátků, které se rozhodnete přidat do zeleninového salátu.
Pokud s touto ingrediencí vaříte zcela poprvé, nebo hledáte nové a zajímavé obměny, nechte se inspirovat těmito recepty.
Salát z uzeného lososa s dresinkem z hořčice a kopru
Doba přípravy: 15 minut
Potřebné ingredience: 4 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, ½ lžičky cukru, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 4 lžičky jemně nakrájeného kopru, 1 fenykl, 110 g baby salátu, 75 g rokety, 400 g uzeného lososa
Postup
Začněte tím, že si připravíte zálivku. Tu uděláte tak, že v misce vyšleháte olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Podle chuti zálivku opepřete a osolte. Následně očistěte a nakrájejte fenykl a smíchejte ho s baby salátem a roketou. Nakrájejte lososa na malé kousky a následně vše opatrně přendejte do salátové mísy. Do dresinku přidejte kopr, nalijte ho do mísy, salát ozdobte kousky lososa a můžete podávat.
Salát s lososem a medovou zálivkou
Doba přípravy: 15 minut
Potřebné ingredience: 1 plechovka lososa, 3 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžičky olivového oleje, špetka kajenského pepře a soli, 3 lžíce krájeného celeru, 2 lžíce najemno nakrájené petrželky
Postup
Lososa nechte okapat a dejte ho do mísy. Pokud se maso přirozeně neoddělí, trochu mu pomozte vidličkou. K masu přidejte dijonskou hořčici, citronovou šťávu, olej, kajenský pepř, špetku soli, nakrájený celer a pažitku. Podle potřeby můžete celou směs ještě trochu dochutit. Hned poté můžete podávat.
Lososový salát s medovou zálivkou a pekanovými ořechy
Doba přípravy: 30 minut
Potřebné ingredience: 1 hrnek medu, 1 hrnek dijonské hořčice, ½ hrnku olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 6 filetů z lososa, špetka soli a čerstvě mletého pepře, 3 hrnky nakrájených pekanových ořechů, olivový olej na vaření, 12 hrnků mixovaného salátu, 450 g cherry rajčat, 1 mandarinka
Postup
Předehřejte si troubu na 175 °C. Mezi tím vezměte misku a v ní smíchejte med, hořčici, olej a citronovou šťávu. Zhruba ⅓ zálivky odložte do jiné sklenice, či hrnku. Nakrájejte lososa, ponořte ho do misky a poté ho obalte v nakrájených pekanových ořechách. Sáhněte po pánvi, kterou lze dát i do trouby a na ní z každé strany opečte všechny kousky masa. Poté dejte pánev na 5 minut do trouby. Než bude maso hotové, smíchejte salát, nakrájená rajčata a mandarinky. Zalijte zálivkou, ozdobte ho masem z lososa a můžete podávat.
Dobrou chuť!