Recept na zdravou bábovku

publikováno

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, rozhodně si je neodepírejte moučníky, ale zkuste jejich zdravější variantu. Upečte si třeba zdravou bábovku.

Zdravá bábovka z celozrnné mouky s javorovým sirupem a skořicí

Doba přípravy

1 hodina

Potřebné ingredience

  • 2 šálku pšeničné celozrnné mouky
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 0,5 šálku čekankového sirupu
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kokosového oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 50 g nasekané kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa vyšším než 60 %

Postup

Vejce vyšlehejte s javorovým sirupem, přidejte mandlové mléko a kokosový olej. Do směsi vsypte skořici a celozrnnou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Dobře promíchejte a přidejte kousky hořké čokolády. Těsto přelijte do vymazané formy. Bábovku pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.

Recept na zdravou bábovku

Zdravá bábovka ze špaldové mouky se sójovým jogurtem a chia semínky

Doba přípravy

1 hodina

Potřebné ingredience

  • 230 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 ml mandlového mléka
  • 100 g sójového jogurtu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 zralejšího banánu
  • 100 g čerstvých jahod nebo malin

Postup

Rozmixujte banán na hladkou kaši, přidejte mandlové mléko a sójový jogurt. Vše dobře promíchejte. K tekuté směsi přisypte špaldovou mouku, chia semínka a prášek do pečiva. Do hotového těsta přidejte maliny nebo nakrájené jahody. Hotovou bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 až 180 °C asi 40 minut.

Recept na zdravou bábovku

Zdravá bábovka z celozrnné mouky s mrkví a ořechy

Doba přípravy

1 hodina a 20 minut

Potřebné ingredience

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g sójového jogurtu
  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 220 g javorového sirupu
  • 1 zralý banán rozmixovaný na hladkou kaši
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička skořice
  • strouhanou kůru z jednoho bio citronu

Postup

Smíchejte do hladké kaše rozmixovaný banán, javorový sirup, sójový jogurt a olivový olej. Do směsi přidejte všechny sypké ingredience. Hotové hustší těsto nalijte do vymazané bábovkové formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi po dobu 60 minut. Zda je těsto bábovky už opravdu upečené, otestujte pomocí špejle.

 

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář