Cukroví bez mouky, cukru a pečení je stále oblíbenější. Raw strava se dostává do stále více domácností. Hledáme jednoduché, zdravé a chutné věci. Syrová neboli raw strava je se nemusí vařit ani péct a cukroví je měkké a chutné ihned po jeho dokončení.
Základem raw cukroví bývá sušené ovoce, oříšky, semínka, kakao nebo čokoláda. I ti, co ještě nepropadli syrové stravě takové cukroví ocení. Jídla, která se upravují tepelnou úpravou na maximálně 42 až 45 °C, si můžete připravit i doma. Na cukroví, které je velmi podobné jako kokosové kuličky Rafaelo, budete potřebovat výkonný mixér.
Použijte raw bio kokosový olej, který je stabilní při pečení a výslednému cukroví dodá jedinečnou kokosovou vůni a chuť. Díky obsaženým vitamínům, zejména A, D, E, K a kyselině laurové zvýší výživovou hodnotu cukroví, které se hodí i na Vánoce.
Před přípravou by se vždy měly podle zásad živé stravy všechny ořechy předem alespoň na 6 hodin namočit. Budou stravitelnější, aktivují se v nich živiny a v mixéru je lépe umixujete.
Doba přípravy
Kokosové kuličky nepečené si vytvoříte za půl hodiny.
Potřebné ingredience
- 1/2 hrnku ořechů kešu nebo mandlí
- 1 hrnek kokosového másla
- 1/2 hrnku světlého agáve sirupu
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- strouhaný kokos na obalení
nebo
- 1/2 hrnku kešu ořechů nebo mandlí
- 1 hrnek raw bio kokosového oleje
- 1/2 hrnku sirupu z agáve
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- strouhaný kokos na obalení
nebo
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- 1,5 lžíce kokosového oleje
- 1 hrnek mandlí
- 1,5 hrnku nesířených sušených meruněk
- na obalení mleté mandle a strouhaný kokos
Postup
Kokosové máslo si nejlépe vyrobíte v robotu. Do robotu si dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte je tak dlouho, dokud se neuvolní tuk. Hotové máslo by mělo být téměř tekuté. Vznikne vám hrnek kokosového másla, které si nalijte do misky. Pak mixér vymyjte a usušte.
Do suchého robota dejte ořechy kešu a rozmixujte na jemnou mouku. Přidejte k tomu ostatní ingredience a zamíchejte. Pak si postupně tvarujte kuličky o průměru 1,5 až cm a obalujte je v drceném kokosu. Nakonec je dejte vychladit do ledničky alespoň na 1 hodinu. Nepečené cukroví kokosové kuličky vám vydrží v ledničce i několik týdnů.
Při variantě s meruňkami, namočte si je alespoň na 6 hodin do vody a předem si namočte i mandle. Pak obojí slijte. V mixéru si rozmixujte mandle s kokosem, přidejte meruňky, kokosový olej a mixujte, dokud vám nevznikne tvárná hmota. Z těsta vytvořte menší kokosové kuličky, které pak obalte v kokosové moučce nebo mletých mandlích.
Kokosové kuličky z piškotů s rumem
Můžete si také vytvořit kokosové kuličky z piškotů. Budou mít jemnější chuť a použít můžete i bezlepkové piškoty. Rumové kuličky v kokosu vám zaberou stejný čas.
Suroviny
- 140 g mletých piškotů
- 200 g mletého cukru
- 150 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce bio raw kakaa
- 1 až 2 lžíce rumu
- 1 lžíce džemu
- strouhaný kokos
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, ze kterého pak vytvoříte kuličky. Kokosu přidejte tolik, aby se vám z těsta dobře tvořily. Dovnitř můžete vložit třeba višeň, ořech nebo mandli. Nakonec si kuličky obalte v kokosu.
Proč bio kakao raw
Běžné kakao holandského typu je alkalizované. Přidáním regulátorů kyselosti, které slouží jako alkalizační činidla, zajistí, že se výsledný prášek lépe rozpouští, má jemnější chuť a je o dost tmavší. Ztrácí tak ale díky tomu 2/3 antioxidantů, na které je kakao bohaté.
Oproti tomu raw kakao neprošlo alkalizací a je vyrobeno z nepražených kakaových bobů. Po fermentaci, sušení a očištění se boby ihned nadrtí, pomocí lisu jsou zbaveny části kakaového másla a rozemelou na jemný prášek. Díky tomu je raw kakao světlejší, má velmi osobitou ovocnější chuť a zachovává si prakticky všechny živiny, antioxidanty a zdraví prospěšné látky z kakaových bobů. Snížený obsah tuku je dle druhu asi o 10 až 20 %.