Domácí zmrzlina bez přidaného cukru

publikováno

Snad každý z nás miluje zmrzlinu. A když zmrzlinu, tak kvalitní. Podívejte se na recepty, se kterými si připravíte jednoduchou domácí zmrzlinu, která vás osvěží. Můžete si ji připravit navíc v BIO kvalitě. Stačí k tomu použít vhodné suroviny. Naše recepty jsou velice jednoduché a neobsahují rafinovaný cukr.

Máme používat sladidla?

Podle vzniku rozlišujeme sladidla na uměle vyráběná a přírodní. Podle obsahu energie jsou pak sladidla kalorická, nízkokalorická a nekalorická. Hlavně ta poslední jsou užitečná v boji proti obezitě a při hubnutí. Navíc jsou vhodná pro diabetiky. Alternativní zdroj sladké chuti tolik neškodí zubům a hodí se pro zdravou výživu.

Umělá nekalorická sladidla jsou připravována chemickou syntézou a produktem jsou vysoce čisté chemické látky několikanásobně sladší než cukr. Sem patří často diskutovaná sladidla, jako acesulfam K, aspartam, cyklamát, sacharin.

Přírodní sladidla jako fruktóza a sorbitol se používají do diavýrobků. Mají vysoký obsah energie, podobně jako cukr. Při dietě pro hubnutí nejsou vhodná. Přírodní sladidlo fruktóza, sorbitol, či přírodní sladidlo xylitol mohou mít ve vyšších dávkách projímavý účinek.

Nekalorickým sladidlem přírodního původu je třeba prášek ze sušených listů jihoamerické rostliny zvané Stevia rebaudiana. Její listy obsahují glykosidy a steviosidy sladké chuti a jsou nekalorické.  Velmi oblíbený je i erythritol.

zmrzlina

Domácí jogurtovo-banánová zmrzlina bez přidaného cukru

Doba přípravy:

10 minut

Potřebné ingredience na 8 porcí:

  • 450 g banánu
  • 240 ml bílého nízkotučného jogurtu
  • 10g holandského kakaa se sníženým obsahem tuku
  • 1 lžička vanilkového extraktu do zmrzliny

Na ozdobu:

  • chia semínka
  • strouhaný kokos
  • borůvky

Postup přípravy:

Den předem nakrájíme banány na plátky, dáme je do krabičky nebo do sáčku a necháme je v mrazáku zamrazit přes noc. Můžeme použít i čerstvé, ale budeme délle mrazit hotovou zmrzlinu. Zmrzlé banány dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne našlehaná jemná hmota. Přidáme ostatní ingredience a znovu důkladně promixujte. Pak dáme zmrzlinu ještě na 30 min do mrazáku. Ozdobíme borůvkami, strouhaným kokosem a chia semínky a podáváme.

Domácí jahodová zmrzlina

Doba přípravy:

15 minut

Potřebné ingredience na 4 porce:

  • 200 g lučiny
  • 200 g mražené nebo čerstvé jahody
  • med podle chuti

Postup:

Domácí jahodová zmrzlina je velmi rychlá. Do větší mísy vložíme lučinu, med podle chuti a jahody. Pomocí tyčového mixéru vše důkladně rozmixujeme. Připravíme si nádobku nebo nádobky na zmrzlinu a směs do ní přendáme. Zmrzlinu pak ještě dáme do mrazáku pořádně zmrznout.

zmrzlina

Domácí vanilková zmrzlina

Doba přípravy:

10 minut

Potřebné ingredience:

  • 1 kus 33% smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • med, erythritol, stevie nebo jiné sladilo

Postup:

Domácí vanilková zmrzlina je velmi snadná na přípravu. Vanilkový lusk rozkrojíme, špičkou nože z něj vyškrábneme dužinu a dáme do misky. Přidáme smetanu a vyšleháme ji dotuha. Podle chuti přisladíme vhodným sladidlem. Přendáme do formiček, nádobek nebo jedné nádoby a necháme ztuhnout v mrazáku.

Domácí čokoládová zmrzlina

Doba přípravy:

30 minut

Potřebné ingredience:

  • 200 ml smetany
  • 500 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 150 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 2 lžíce holandského kakaa se sníženým obsahem tuku

Postup:

Do malého rendlíku dáme 50 ml mléka a nalámanou čokoládu na kousky. Při co nejnižší teplotě za občasného míchání zahříváme. Jakmile se čokoláda začne tavit, mícháme o něco víc, až si vymícháme hustou čokoládou kaši. Nakonec ještě rozprášíme na povrch kakao a opět důkladně mícháme, až vznikne hladká tmavá hmota. Odstavíme z plotny, přilijeme dalších 50 ml studeného mléka a znovu rozmícháme. Necháme vychladnout tak, že do dřezu nebo většího kastrolu dáme studenou vodu a rendlík do něj opatrně postavíme. Nakonec do čokoládového základu vmícháme mixérem zbylé mléko, smetanu a syrové žloutky. Dáme do zmrzlinovače nebo do mrazáku. Pak je domácí čokoládová zmrzlina hotová.

zmrzlina

Domácí pomerančová zmrzlina

Doba přípravy:

10 minut

Potřebné ingredience na 4 porce:

  • 1 a 3/4 hrnku kokosového mléka
  • 2 střední pomeranče
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Nejprve si oloupeme a rozdělíme pomeranče na měsíčky. Položíme je do plastové vaničky či misky a vložíme do mrazáku zmrznout. Do mixéru pak dáme nejprve polovinu množství zmrzlých kousků pomeranče a vlijeme mléko. Mixujeme dohladka, přidáme zbývající kousky pomeranče a opět promixujeme. Vlijeme vanilku a agávový sirup. Ještě jednou dobře promixujeme a pak směs nalijeme do nádoby vhodné do mrazáku a necháme zmrzlinu kompletně ztuhnout.

Domácí zmrzlina recept bez laktózy a přidaného cukru dvou chutí

Potřebné ingredience:

  • 250 ml kokosové smetany
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 banány
  • 5 broskví
  • 150 g malin nebo jiného lesního ovoce

Postup:

Kokosovou smetanu nejprve rozmixujeme s chia semínky a banány. Rozdělíme si směs na 2 části. Do jedné z nich rozmixujeme broskve a do druhé maliny. Dáme obě směsi do mrazničky buď zvlášť, nebo nalijeme jednu, dáme mírně ztuhnout a dolijeme druhou, aby se nepromíchaly. Pak dáme kompletně ztuhnout do mrazničky.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

1 komentář u „Domácí zmrzlina bez přidaného cukru“

Napsat komentář