Česnečka se sýrem a krutony

publikováno , naposledy aktualizováno 2. 6. 2020

Ta pravá domácí česnečka nás umí postavit na nohy při emoci, je výbornou prevencí a perfektním posilujícím pokrmem. Má detoxikační účinky a česnek tělu opravdu prospívá.

Dobrá polévka zasytí, zahřeje a j vynikajícím životabudičem. Už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt. Česnek je přírodním antibiotikem, které likviduje viry a plísně. Česnek a jeho stroužky obsahují látku zvanou alicin, která pomáhá uvolňovat rýmu a naše zahleněné dýchací cesty. Česnek nám může pomoci v boji s plísňovými infekcemi.

Česnek je plný vitamínů a minerálů, obsahuje esenciální oleje i fytosteroly, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Z vitamínů jde hlavně o C, B a D, z minerálů jde zejména o vápník, hořčík, selen, draslík, sodík a síru. Obsahuje více než 400 různých minerálních komponentů včetně antioxidantů, které mají pro tělo mnoho pozitivních terapeutických vlastností.

Česnek má nejsilnější účinky v co nejsyrovějším stavu, proto v receptu píšeme, že máte část česneku prolisovat do polévky až na závěr. Dobře uvařená česneková polévka navíc pomáhá při vysokém krevním tlaku, překvapivě zmírňuje pálení žáhy, mírní i mnoho jiných žaludečních potíží, pomáhá třeba i při kocovině a je velmi účinná při nachlazení, viróze i chřipce a dalších nemocech. Navíc posiluje náš imunitní systém a je prevencí cukrovky.

Česnečka se sýrem a krutony

Doba přípravy

Pokud vám chutná česnek, tady je česnečka, recept našich babiček. Doba přípravy vám nezabere více než 20 minut. Uvedené množství vám vystačí na 4 porce. Tohle je rychlá česnečka, recept je prověřený po dlouhá léta

Potřebné ingredience

  • 1 cibule
  • 1 až 2 paličky česneku
  • 4 brambory
  • 1 kostka hovězího bujónu – doporučujeme gelový vývar ve vaničce bez konzervantů nebo klasický domácí masový vývar
  • 1 vejce
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránka

Na ozdobu:

  • chlebové krutony
  • strouhaný sýr

Česnečka se sýrem a krutony

Postup

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky a část prolisujeme do česnečky před koncem vaření. Záleží na tom, jak to máte rádi. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

V hrnci rozehřejeme sádlo a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme česnek, krátce jej orestujeme a pak zalijeme horkou vodou. Přidáme do hrnce brambory, jeden bujón, polévku osolíme, opepříme a přidáme k ní drcený kmín.

Česnečku vaříme do změknutí brambor a až ke konci zavaříme do polévky rozkvedlané vajíčko, do česnečky přidáme drhnutou majoránku a uvedený prolisovaný česnek, asi 3 stroužky, které neztratí vitamíny a polévka bude mít silnou chuť.

Horkou česnečku lijeme do misek, posypeme je upečenými kostičkami tvrdšího chleba a nastrouhaným sýrem a ihned podáváme.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář