Omega 3: Proč mají nepostradatelné účinky na zdraví?

publikováno

Dlouhodobé užívání nenasycených mastných kyselin Omega 3 je pro lidský organismus dost zásadní. Kromě toho, že podporují celkové zdraví organismu, mohou přispět i k pěstěnějšímu zevnějšku. Jak dlouho užívat mastné kyseliny Omega 3? A může z jejich užívání těžit vaše pleť?

Všichni víme, že ve zdravém jídelníčku by měly být ryby a mořské plody. (Cca dvakrát týdně.) Ne každý je má ale rád. Navíc, ryby bývají drahé, takže ne všichni si mohou jejich pravidelnou přípravu z finančních důvodů dovolit.

To je chyba, protože kvalitní mořské ryby obsahují látky, které nikde jinde nejsou snadno k dostání. A tak můžete mít nedostatek Omega 3 a ani o tom nevíte. To je chyba, protože jejich nepřítomnost může mít z dlouhodobého pohledu negativní vliv na vaše celkové zdraví a vzhled.

Co jsou nenasycená mastné kyseliny Omega-3?

Omega 3: Proč mají nepostradatelné účinky na zdraví?

Nenasycené mastné kyseliny Omega 3 jsou skupina polynenasycených mastných kyselin, v jejichž chemické struktuře je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě. Pro člověka jsou nejdůležitější ALA, EPA a DHA. DHA a EPA se pak nachází v rybách a v řasách. (První typ najdeme i v rostlinách.)

Funguje to tak, že primárním zdrojem jsou mořské řasy a plankton. Jakmile je ryba sní, DHA a EPA se následně hromadí v jejím těle, které se nám pak ve formě  masa dostane až na talíř.

Rostlinné zdroje nenasycených mastných kyselin

V případě, že se rozhodnete doplňovat ALA, nejlepší bude, když sáhnete po lněném semínku, chia semínkách, konopných semínkách a vlašských ořechách. Teoreticky pro vás může přicházet v úvahu i obyčejný řepkový olej. Zbylé druhy (EPA a DHA) se však dají doplnit jen z živočišných výrobků.

Živočišné zdroje Omega-3

Zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou především tučné mořské ryby.

Patří mezi ně:

  • Makrela
  • Sleď
  • Sardinky
  • Losos
  • Siven

A podobně. V případě, že si nemůžete dovolit čerstvý filet z mořské ryby, v obchodech za poměrně levný peníz seženete konzervovaného tuňáka, sardinky, uzenou makrelu, filety ze sledě a podobně. Mnohdy bývají na tyto typy produktů nejrůznější slevové akce, takže je můžete nakoupit i do zásoby a nějakou dobu vydrží.

Účinky Omega-3

Omega 3: Proč mají nepostradatelné účinky na zdraví?

Asi nikdo nemá zájem o to, aby ho v pozdějších letech skolil infarkt. Když ale nebudete mít ve svém jídelníčku nenasycených mastných kyselin Omega-3 dostatek, mohlo by se to celkem snadno stát. Především kvůli tomu, že jejich příjem vede k udržování normálního stavu kardiovaskulárního systému.

Také mají účinky na pleť a na vlasy, které pak bývají na první pohled jemnější a hydratovanější. Ocení to především lidé se suchou pokožkou a vlasy, které pak mohou získat větší hustotu a lesk. V neposlední řadě, nenasycené mastné kyseliny podporují paměť, ocení je imunita i váš zrak.

Dále vám mohou nabídnout:

  • Redukci úzkosti a depresivních stavů
  • Omezení negativních příznaků ADHD u dětí
  • Redukci příznaků metabolického syndromu
  • Redukci zánětů
  • Nižší riziko mentálního úpadku ve starším věku
  • Podporu normálního stavu jater (častým problémem je jejich ztučnění)
  • Podporu normálního stavu pohybového aparátu

Pouze těhotné ženy by si měly dávat na zvýšenou konzumaci ryb větší pozor. Ačkoliv je příjem nenasycených mastných kyselin Omega-3 žádoucí, v mnoha případech se spolu s nimi mohou dostat do organismu i nežádoucí složky. Jedním z největších strašáků je rtuť.

V každé rybě může být rtuti jiné množství, proto se doporučuje o této problematice informovat a při vaření primárně vybírat druhy, které rtuti obsahují nejméně. Kromě těhotných žen toto doporučení prospěje i ostatním lidem. Asi snad nemusíme zdůrazňovat, že příjem Omega-3 není časově ohraničen, takže bychom je měli brát soustavně, až do vysokého věku.

Doplňujete nenasycené mastné kyseliny Omega-3, nebo na jejich obsah nedáváte pozor?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Omega-3_nenasycené_mastné_kyseliny – Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3 – 17 benefitů Omega-3 (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-benefits-on-skin-and-hair – Omega-3 na vlasy a kůži (anglicky)

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář