Přemýšlíte neustále o tom, zda je lepší si dát kávu nebo čaj? Mnoho lidí volí kávu, ale je také hodně příznivců čaje. Kdy si dát kávu a kdy zase místo raději zvolit čaj?
Co vše víme o kávě?
Mnoho lidí volí při prvních náznacích počáteční únavy raději automaticky kávu. Velmi často to také není pouze kvůli samotnému vlivu kávy na únavu, ale kvůli tomu, že ji mají rádi a ze zvyku. Kvalitní káva krásně voní a skvěle chutná. Co se ale děje s naším tělem, když si dáme šálek kávy, 2 šálky nebo si jich dáme mnohem více denně? Káva je dobrý sluha, ale špatný pán.
Jak je to s kofeinem kávě
Káva obsahuje kofein, který nám ve skutečnosti nedodá novou energii, ale pouze zamaskuje pocit únavy, abychom mohli dál pokračovat v práci. Proto je třeba kávu pít s rozumem. Doporučuje se, aby denní dávka kofeinu nepřesahovala 300 mg, což jsou asi 2 až 3 šálky kávy denně. Zároveň se nedoporučuje pít kávu ihned po probuzení na lačno. V dlouhodobém horizontu to vede ke tvorbě žaludečních vředů. Zvýšená konzumace kávy vytváří další zdravotní rizika a vyššími dávkami se navíc postupně snižuje její účinek. Káva prospívá i před sportovním výkonem. Tělo se díky ní dostává k lepšímu uvolňování adrenalinu, lépe se připraví na zátěž, lépe se koncentrujeme a odoláváme únavě.
Ranní káva
Traduje se, že nás káva chrání před Alzheimerovou chorobou, rizikem Parkinsonovy nemoci, zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva a snižuje rizika vzniku diabetu II. typu. Navíc je podle některých odborníků ranní šálek kávy i prevencí rakoviny kůže.
Tento nápoj zabraňuje mutacím v těle. Kávu bychom neměli pít po značném pití alkoholu. Káva, a především ta rozpustná, má však i kontraindikace. Neměli by ji pít neurotici a lidé s hypertenzí. Její nadměrné pití způsobuje nespavost, zvýšený tlak a systematické bolesti hlavy. Lepší je vždy čerstvě umletá zrnková káva.
Jak je to s kávou bez kofeinu a zelenou kávou
Variantou je i káva bez kofeinu. Káv s kofeinem i bez kofeinu je spojena s nižším rizikem vzniku cukrovky. V obou druzích kávy jsou lignany a kyselina chlorogenová, které mají prospěšné účinky na metabolismus glukózy a na snížení oxidativního stresu v těle. Oba nápoje jsou bohaté na hořčík, snižují riziko vzniku cukrovky, zlepšují kardiovaskulární a mozkové funkce. Zelená káva vám dá více prospěšných látek, protože je nepražená. Zelená kávová zrnka mají zvýšený obsah CGA, pomáhají k hubnutí, lepšímu trávení a detoxikaci. Díky antioxidantům, kyselině chlorogenové a kofeinu vám uberou kila a přidají na kráse.
Základní informace o čaji
Čaj může být velmi dobrou alternativou kávy, pokud potřebujeme dodat trochu energie. Má asi třetinový až poloviční obsah kofeinu na jeden šálek. V přiměřeném množství jej můžeme popíjet po celý den. Navíc nás tak nedehydratuje jako káva. Můžeme zvolit černý nebo zelený čaj. Oba mají stejný původ. Rozdíl je v jejich zpracování. Obsahují podobné množství kofeinu. Při způsobu zpracování černého čaje se z něj vytratí mnohé prospěšné látky a vitamíny. Obsah kofeinu mají tyto čaje podobný, ale výška obsahu se odvíjí i od doby a teploty při louhování. Díky tomu má zelený čaj kofeinu o něco méně. Louhuje se kratší dobu a při nižších teplotách. Účinek kofeinu se po pití čaje projevuje pomaleji než z kávy.
Jak je to s účinky kofeinu a dalších látek v čaji
Pití čaje snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje činnost gastrointestinálního traktu a podporuje hubnutí při snaze ztráty hmotnosti. I zde je povolená denní dávka čaje 2 až 3 šálky. Podle odborníků vás čaj povzbudí, ale na rozdíl od kávy nezpůsobuje večer tak silnou nespavost jako káva. Zelený čaj podporuje detoxikaci, a posiluje nervový systém. Snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému a pomáhá čistit játra.
Káva vs čaj
Díky pomalejšímu uvolňování vás na delší dobu probere čaj, káva to zase zvládne rychleji. Černé a zelené čaje i káva obsahují mimo kofeinu i stopové prvky – polyfenoly, které chrání tělo před mnohými nemocemi, zejména onemocněními kardiovaskulárního systému a onkologickými. V obou nápojích najdeme i prospěšné antioxidanty. Káva obsahuje klíčové živiny, jako je draslík, mangan, hořčík a vitamin B3. Čaj pomáhá snížit zánět v těle, navíc zlepšuje citlivost na inzulin, podporuje zdraví ústní dutiny a snižuje rizika vzniku onemocnění srdce. V jednom šálku kávy najdete 0,3 g bílkovin, zatímco čaj proteiny neobsahuje. Po obou nápojích si vyčistěte zuby, protože na nich vytvářejí tmavé skvrny.
Víte že…
Když porovnáme čajové listy a kávová zrna, v listech čaje je přítomna velká koncentrace kofeinu, ale ve vařené formě kávy je naopak více nasycených alkaloidů. Oba nápoje ale mají povzbuzující účinky.
Jaké jsou jejich účinky na organismus?
Pokud chcete podpořit své zdraví při pití čaje a kávy, máme pro vás pár doporučení.
Snažte se kupovat jen vysoce kvalitní nápoje, které neobsahují cizí syntetické nečistoty a úlomky. Nepijte tyto osvěžující nápoje před spaním a nepijte jich více než 2 až 3 šálky denně. Zvýšené pití těchto nápojů se nedoporučuje pacientům s aterosklerózou, hypertenzí a neurotikům. Kofein může v některých případech dokonce způsobit potrat, proto se mu v těhotenství a při laktaci raději vyhněte.
Káva, čaj a hubnutí
Káva je vynikající prostředek proti celulitidě a čaj zase umí perfektně detoxikovat. Odborníci na výživu ale nedoporučují kombinovat oba produkty. Pro hubnutí je navíc nejlepší čistá a neperlivá voda. Vypití sklenice vody na prázdný žaludek podpoří činnost gastrointestinálního traktu. Káva v prázdném žaludku způsobí silné pálení žáhy a po zředění mlékem se velmi těžko tráví. Na pálení žáhy a zlepšení trávení můžete zkusit mátový čaj, heřmánkový čaj či fenyklový čaj. Oba nápoje podporují dehydrataci těla, proto máme stále žízeň. Proto se doporučuje zvýšit denní množství vypité vody vzhledem k počtu konzumovaných nápojů. Při vypití šálku kávy dodejte 3 x tolik tekutiny a u čaje dvakrát tolik.
Závěr
Čaj se sice jeví jako mírně zdraví prospěšnější, zejména i s ohledem na další prospěšné látky. Pokud ale potřebujete akutně povzbudit, káva to umí rychleji.