Vysoký cholesterol je velmi nebezpečný, protože jeho zvýšená hladina obvykle nebolí. To ale neznamená, že není problematická. Dlouhodobě vyšší hladina cholesterolu totiž může vést k potížím s kardiovaskulárním systémem, krevním tlakem a podobně. Jak snížit cholesterol přirozenou cestou? Na to se podíváme v článku!
Na cholesterol pohlíží mnoho lidí jako na velkého strašáka, kterému je potřeba se za každou cenu vyhnout. Tělo ho totiž v rozumném množství potřebuje pro produkci hormonů, které ovlivňují klíčové tělesné funkce a procesy. Problém tedy nastává hlavně ve dvou situacích. K nim patří dlouhodobě vysoká hladina špatného cholesterolu, či celkově vysoká hladina dobrého i špatného cholesterolu.
Na vysoký cholesterol se ale nemusí vždy předepisovat jen léky. Hlavní je totiž redukovat tuky v jídelníčku a volit takové potraviny, které mohou nakládání těla s cholesterolem trochu proměnit. Existují dokonce recepty na dietní jídla, která si mohou lidé s vyšším cholesterolem dopřávat bez zbytečných výčitek. Skvělým pomocníkem na vysoký cholesterol pak může být červená fermentovaná rýže.
Na co si tedy v jídelníčku dávat větší pozor? A co byste v něm měli naopak upřednostnit?
Zakázané potraviny na cholesterol
Nejprve bychom se měli společně podívat na výčet potravin a nápojů, kterým je lepší se během cholesterolové diety raději vyhnout. Jak asi nejspíš dobře tušíte, je to většina z těch, po kterých obvykle saháme.
Hlavním nepřítelem jsou především potraviny, které obsahují saturované tuky a transmastné kyseliny.
Na černé listině najdeme třeba:
- Sušenky
- Krekry
- Uzeniny
- Polotovary
- Průmyslově zpracované výrobky
- Tučné maso
- Sádlo
A podobně.
Problematická jsou i jídla, která se připravují nevhodným způsobem. K nim pro vás patří třeba smažení. To ale neznamená, že si křupavé hranolky musíte odpustit jednou provždy. Vhodné pro vás může být třeba pečení nebo příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze místo té, která je plná oleje.
Povolené potraviny
Bojíte se, že už do konce života budete muset jíst nezajímavě a nudně? To není až tak úplně pravda. I přes dietní opatření vám stále zůstane dost ingrediencí, ze kterých si snadno připravíte velmi chutná jídla.
Zkusit můžete:
- Luštěniny
- Mořské ryby
- Ovesné vločky
- Ovoce
- Zeleninu
- Mandle a ořechy
- Avokádo
- Olivový olej
- Libové maso
- Cereální pečivo, tmavou rýži a těstoviny
Další tipy pro udržení normální hladiny cholesterolu
Kromě správné volby pokrmů a jejich úpravy můžete na cholesterol zaútočit ještě dalšími způsoby.
Klíčová je například nikotinová abstinence. Co se týče alkoholu, i s jeho množstvím se snažte co nejvíce krotit. Pokud už v malém množství budete chtít něco pít, relativně dobrou volbou může být červené víno.
Také pomáhá:
- Pravidelná pohybová aktivita
- Redukce stresu
- Dostatek spánku
Jak tedy vidíte, i změna životního stylu může mít na hladinu cholesterolu v těle pozitivní dopady. Hlavní je však vydržet.