V těle se nachází několik typů bílkovin. Třetinu z nich tvoří kolagen, bílkovina mládí, tedy jeden z nejdůležitějších ve vodě nerozpustných proteinů, který je součástí pojivových a podpůrných tkání, chrupavek, kostí a vazů. Napomáhá ke správnému fungování pohybového aparátu, zdraví pokožky, vlasů, nehtů, zubů i dásní.
Co je to kolagen?
Struktura kolagenu připomíná pravotočivou spirálu se třemi závity a skládá se z více aminokyselin. Dominuje glycin, kterého je v kolagenu až 33,5 %. Prolin tvoří 12% kolagenu, hydroxyprolin tvoří 10%, dále hydroxylysin a další. Převážnou část kolagenu si organismus syntetizuje sám pomocí buněk pojivových tkání. Proces syntézy probíhá uvnitř buňky i mimo ni a dělí se do 3 základních kroků.
Pro α- řetězec
V ribozomech endoplazmatického retikula se podle krátkého úseku mRNA syntetizuje kolagenový pro α- řetězec. Pak ve spolupráci s vitamínem C dochází k hydroxylaci lysinu a prolinu, nastává glykosylace a vzniká prokolagen.
Prokolagen
Skládá se ze 3 řetězců prokolagenu vytvářejících pravotočivou trojzávitnici a přecházejí do Golgiho komplexu, kde se do syntézy zapojí sekreční vezikuly. Ty obalí vlákna protokolagenu a transportují ven z buňky přes buněčnou membránu.
Tropokolagen
Proces syntézy končí mimo buňku, odštěpením koncových částí neboli registračních peptidů z prokolagenu a vznikne tropokolagen. Jeho uspořádáním dále vznikají kolagenové fibrily a tvoří kolagenová vlákna.
Typy kolagenu v lidském těle
V těle máme asi 27 různých typů kolagenů. Ty se liší funkcí i strukturou. Na základě ní se dělí do 7 skupin. Nejdůležitější jsou kolageny typu I, II, III, IV a V.
Kolagen typu I
Vytváří vlákna a patří do skupiny fibrilárních kolagenů. Je nejrozšířenější v těle, hlavně v kostech, kde má 90% podíl. Je i ve šlachách, kůži, vazivu i rohovce.
Kolagen typu II
Fibrilární kolagen, který tvoří kloubní a elastickou chrupavku. Najdete jej ve sklivci, očním bělmu a rohovkovém epitelu.
Kolagen typu III
Je hlavně v tkáních, jejichž součástí je i kolagen typu I, tedy v pokožce, cévách, slezině, plicních tkáních a hladkých svalových vrstvách pro oporu a ochranu.
Kolagen typu IV
Je klíčovou složkou bazálních membrán a řadí se do nefibrilárních typů kolagenů. Má podobu rozvětvených sítí poskytujících oporu bazálním laminám epitelu.
Kolagen typu V
Svým složením se podobá kolagenu typu IV a najdete jej v kostech, mezibuněčné hmotě, plicích, játrech i placentě.
Nejlepší účinky kolagenu
Pohybový aparát
Bolesti kloubů, šlach a svalů nás trápí hlavně po 50. letech věku. Často jde o osteoartrózu. Pomáhají výživové doplňky s obsahem přírodního kolagenu typu II. Proto kolagen na klouby zvyšuje i jejich hybnost, snižuje bolesti, záněty i otoky.
Pokožka
Elastin zajišťuje pružnost pokožky a kolagen pevnost a hydrataci. S přibývajícími roky dochází ke zvýšené degradaci obou složek, tvoří se vrásky, suchá a dehydratovaná pokožka. Kolagen na pleť působí jako elixír mládí.
Vlasy
Kolagen má pozitivní vliv i na vlasy. Pomáhá na křehké, lámavé i nadměrně vypadávající vlasy. Aminokyseliny podpoří tvorbu bílkovin ve vlasových koříncích, zpomalí se jejich vypadávání a zvýší růst. Užívaný kolagen na vlasy dodá výživu i vlasovým folikulům odpovědným za tvorbu pigmentu a působí proti šedivění.
Nehty
Kolagen příznivě ovlivňuje růst a lámavost nehtů. Stojí tedy rozhodně za vyzkoušení. Zmírňuje i bolesti zubů a dásní i náchylnost na zánětlivá onemocnění.
Zdroje kolagenu
Vsadit můžete kromě potravin i na výživové doplňky s obsahem kolagenu, kolagenové solárium, kolagenové injekce i kolagen v krémech.
Listová zelenina
Obsahuje chlorofyl s antioxidačními účinky. Chrání nás před UV zářením a zabraňuje degradaci kolagenu. Vitamín C stimuluje tvorbu kolagenu a pokožka zůstává pevná a pružná.
Červené ovoce
Je zdrojem antioxidantů, které udrží pokožku v kondici, zpomalí projevy stárnutí a stimulují tvorbu kolagenu. Jde o jablka, pomeranče, třešně, jahody, maliny i rybíz.
Vlašské ořechy, dýňová a lněná semínka
Zdroj zdravých tuků a zinku pro normalizaci hladiny cukru v krvi a zabraňování degradace kolagenu. Lněná semínka se doporučuje umlít pro lepší vstřebání.
Fazole a sója
Ve fazolích dominuje kyselina hyaluronová na vyhlazení vrásek a regeneraci pleti. Sójové mléko obsahuje speciální hormon genistein podporující tvorbu kolagenu a pevnost pokožky.
Olivy
Zelené a černé olivy jsou zdrojem síry. Ta pomáhá na mastnou pleť a akné a je nutná při syntéze nového kolagenu.
Krůtí maso
Hlavně krůtí maso z farmy obsahuje karnosin zabraňující tvorbě vrásek, dodávající pleti pružnost a pevnost. Vhodná je i konzumace ostatních druhů masa, vepřového a hovězího. Rybí kolagen je také prospěšný. Ryby jsou jeho výborným zdrojem.
Hydrolyzovaný kolagen
Hydrolyzovaný kolagen, tedy štěpený kolagen je stravitelnější, lépe se vstřebává a využije. Kolagen v jeho přirozené želatinové formě nedokáže tělo štěpit a efektivně využít. Hydrolýzou dochází ke zkrácení molekulových řetězců, odstranění želírujících vlastností a dobré rozpustnosti ve vodě. Hydrolyzovaná forma kolagenu je nejefektivnější formou kolagenových suplementů. Rybí kolagen nebo také mořský kolagen v rozpustné formě se lépe vstřebává než třeba vepřový.