Vepřová pečená plec s cuketovým nákypem

publikováno , naposledy aktualizováno 13. 1. 2021

Vepřové maso patří u nás k velmi oblíbenému masu. Nachází své místo pravidelně na jídelních stolech snad ve všech domácnostech. Každý kousek masa s prasete se hodí na něco jiného, proto pozorujte už při nákupu, co přesně a na co kupujete.

Vepřové maso má světle růžovou barvu a je o něco tučnější než třeba hovězí nebo drůbeží maso. To mu však dává šťavnatou chuť. Některé části jsou méně tučné, některé jsou prorostlé tukem mnohem více. Tuk je však jasným nositelem chuti, což v případě vepřového masa opravdu platí dvojnásob.

Vepřová pečeně

Vepřová pečeně, pečeně, pečínka, karé, hřbet, kotleta bez kosti i kotleta s kostí se dá využít na mnoho způsobů. Někdy se této části masa říká také roštěná nebo roštěnka. V minulé době, kdy měli lidé doma u nás ještě často prase ve chlívku, se z ní roštěná také často dělala, i když tu pravou známe z hovězího masa. Vepřová plec je vhodná na pečení, smažení i grilování. Hodí se na řízky, minutky, medailonky, pečení vcelku i na kousky.

Vepřová pečená plec s cuketovým nákypem

Vepřová pečená plec s cuketovým nákypem

Tento recept vám bude chutnat. Je lahodný, plný chuti a doplněný zdravou zeleninou i kořením. Proto je vhodný i v případě, že dbáte na svůj vyvážený jídelníček, jste v redukční dietě, nebo si hlídáte váhu.

Doba přípravy

  • 90 minut

Potřebné ingredience

  • 400 g vepřové plece
  • 1 červená řepa
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 50 g pšeničné hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 60 g polotučného tvrdého sýr u 30%
  • 30 ml zakysané smetany 12 %

Na dochucení

  • sůl
  • pepř
  •  jalovec
  • bobkový list
  • ocet

Postup:

Maso z vepřové plece

Maso z vepřové plece nakrájíme, osolíme a vložíme do pekáčku společně s nahrubo nakrájenou cibulí, bobkovým listem a drceným jalovcem. Promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu.

Cuketový nákyp

Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme k ní vejce, mouku, kypřící prášek, strouhaný sýr a vypracujeme ze směsi řidší těsto, které podle vlastní chuti ochutíme solí, pepřem a česnekem. Pak nákyp pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na 180 °C asi 45 minut

Červená řepa

Oloupanou červenou řepu nastrouháme nahrubo, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Pak ji zaprášíme moukou, ochutíme solí a octem a dusíme ještě 5 minut. Před servírováním této přílohy přidáme k hotové řepě zakysanou smetanu.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář