Píchání u srdce nemusí být pouze projev infarktu

publikováno

Píchání u srdce a bolest na hrudi nemusí automaticky znamenat, že máte co do činění se srdečním infarktem. Tento jev může vyvolat řada dalších problémů, z nichž některé jsou relativně neškodné. Proto se na toto téma blíže zaměříme v našem dnešním článku.

Příznaky srdečního infarktu zná nejspíš každý. Kromě náhlé bolesti na hrudi s ním může souviset třeba ochablost jedné poloviny těla. (Zajímavostí je, že srdeční infarkt se jinak projevuje u žen. Řada těchto typických projevů se u nich mnohdy vůbec neobjevuje, což kvůli chybné diagnostice může snižovat pravděpodobnost jejich přežití.)

Ve skutečnosti ale může píchání u srdce způsobit například i stres, úzkost a mnoho dalších jevů a stavů, které se v populaci považují za relativně obvyklé.

Přečtěte si: Pozor na antibiotika a alkohol

Příčiny píchání na hrudi

píchání na hrudi příčiny

Ne každé píchnutí u srdce automaticky znamená, že je s vaším zdravím něco v nepořádku. Někdy může tento projev těla signalizovat problémy s trávením, dýchacími cestami nebo třeba zvýšenou stresovou zátěž.

Bolest na hrudi může trvat několik minut nebo hodin. V některých případech může trvat šest měsíců nebo déle. Často se zhoršuje při námaze a zlepšuje se, když jste v klidu. Nebo se může objevit, když odpočíváte. Může mít pocit, že je to v určité oblasti nebo větší, obecnější. Můžete mít bolest na levé straně hrudníku, bolest uprostřed hrudníku nebo bolest na pravé straně hrudníku.

Mezi běžné příčiny bolesti u srdce patří třeba:

  • Srdeční infarkt
  • Kornatění tepen
  • Žaludeční vřed (žaludek a srdce nejsou od sebe zase tolik daleko)
  • Křeč v jícnu
  • Pálení žáhy
  • Žlučníkové kameny
  • Zápal plic
  • Astma
  • Zlomené žebro
  • Panická ataka

Jak můžete vidět, někdy se do oblasti srdce přenáší bolest z jiného orgánu nebo části těla, o které by nás mnohdy vůbec nenapadlo přemýšlet. Hůř dýchat se vám navíc může i při kašli a nachlazení. Vždy se proto snažte interpretovat možnou příčinu problému s ohledem na další projevy těla.

Projevy píchání na hrudi

píchání na hrudi projevy

Kromě samotného píchání se mohou objevit i další příznaky. K nim může patřit třeba pocit staženého hrudníku a neurčité tíže, která nám brání se normálně nadechnout a cítit se volně. Také můžete být unavení, zpocení a lapat po dechu.

Jak poznat, že je to infarkt?

Jak už bylo uvedeno výše, u mužů a žen se příznaky infarktu často liší. I tak ale můžete použít při posuzování několik jednoduchých vodítek, která mohou napovědět, zda jde o infarkt, nebo ne.

Infarkt se projevuje tupým, stlačujícím a drtivým tlakem. Pokud je bolest ostrá a máte při ní pocit pálení, infarkt to pravděpodobně nebude. Bolest při infarktu se navíc šíří do okolí. Pokud je silně lokalizovaná do jednoho místa, opět to nejspíš bude něco jiného.

Pokud bolest trvá několik minut, může jít o infarkt. Pokud je bolest detekovatelná v řádu vteřin, o infarkt nejspíš nepůjde. Pokud se při pohybu bolest zhoršuje, je to infarkt. Pokud bolest pohyb zlepšuje, infarkt se nejeví jako pravděpodobný.

Dá se s tím něco dělat?

píchání na hrudi prevence

Určitě je vhodné průběžně navštěvovat svého ošetřujícího lékaře, který bude průběžně monitorovat váš zdravotní stav. Důležité jsou i změny životního stylu, které mohou riziko infarktu, ale i dalších vážných onemocnění, snižovat.

V případě, že už nějakým onemocněním trpíte, lékař vám může doporučit užívání léků. A případně také operaci.

Ve zbytku času se snažte minimalizovat množství přijatého alkoholu a pokoušejte se o nikotinovou abstinenci. Nezapomínejte ani na cvičení a na pestrý a zdravý jídelníček, ve kterém nebude přebytek nezdravých tuků. Pozor si dávejte i na hladinu cholesterolu a na krevní tlak, protože tyto dva faktory mohou zvyšovat pravděpodobnost srdečního onemocnění v budoucnu.

Také vás někdy píchá na hrudi?

Zdroj

https://www.healthline.com/health/heart-attack/sudden-sharp-pain-in-chest-that-goes-away-quickly – Náhlá a ostrá bolest na hrudi, která rychle odezní (anglicky)

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21209-chest-pain – Bolest na hrudi (anglicky)

https://www.webmd.com/pain-management/whats-causing-my-chest-pain – Co způsobuje bolest na hrudi? (anglicky)

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář