Do hosomaki sushi neboli maki sushi s lososem se rolují hlavně ryby, ale použít můžete třeba i zeleninu a uspokojit tak vegetariány. Nejznámější jsou asi tekamaki s tuňákem a sakemaki s lososem. Použít ale můžete třeba i krevety a další mořské plody.
Doba přípravy
Než si sushi s lososem recept vyzkoušíme, musíme si také říct, jak si správně uvařit rýži na sushi. Naše maki sushi s lososem si pak připravíte asi do 60 minut. Každý rok se urodí na světě přibližně 680 milionů tun rýže. Rýže je základní potravinou pro většinu národů Asie a její průměrná roční spotřeba je v těchto zemích 150 kilogramů na osobu. Evropané sní v průměru kolem 3 kg rýže ročně.
Jak vyrobit dokonalou sushi rýži
Oblíbenost sushi roste po celém světě a národy si tuto japonskou pochoutku často vychutnávají po svém. Příprava rýže na sushi je důležitá. Je přece samotným srdcem sushi. Sushi rýže se dochucuje speciálním rozvarem. Na 1 kg uvařené rýže je třeba asi 100 ml rozvaru. Množství si ale přizpůsobte vždy vlastní chuti.
Rozvar na sushi rýži
- 70 ml rýžového octa
- 20 g soli
- 50 g cukru
- pár kapek limetky
Všechny ingredience dejte do hrnce a zahřívejte, dokud se vše nerozpustí. Sushi rýži si důkladně properte studenou vodou, dokud nebude voda opravdu téměř čirá. Nemělo by vám to ale trvat déle než 4 minuty. Pak vložte rýži do rýžovaru nebo do hrnce a přidejte vodu. Na 1 kg rýže dejte 1,3 l vody.
Vařte ji pod pokličkou, dokud se veškerá voda nevstřebá nebo neodpaří. Pak nechte rýži 10 minut odpočinout a nasypejte si ji do nádoby, kde si ji ochutíte rozvarem. Rozvar pomalu rozlijte rovnoměrně do vlažné rýže a jemně ho s ní smíchejte. Nikdy rýži nemíchejte silou, neměla by být ve výsledku kašovitá, ale hezky kyprá. Pokud máte čas, můžete si rýži během míchání ochlazovat vějířem. Pak přichází na řadu maki losos.
Potřebné ingredience
- 1 filet lososa
- 1/2 kg sushi rýže
- 5 ks řasy nori
- wasabi pasta
- nakládaný zázvor
- sójová omáčka
- bambusová podložka
Postup
Z filetu lososa si vyřízněte středovou tučnou část. Z krajů filetu odkrojte vše, co není pěkně oranžové maso. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali zcela čisté maso, tedy tuk s tmavou částí pod kůží. Kostičky, které vám v mase zůstaly, vytáhněte pinzetou nebo pomocí nože. Z očištěného filetu si nakrájejte úhledné hranoly a začněte vytvářet sushi maki.
Řasy nori si rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Pořádně si navlhčete ruce. Na řasu nori si naneste asi 80 g rýže tak, aby byla stále hezky kyprá a rovnoměrně rozložená. Asi 1,5 cm vrchního kraje řasy si ponechte čistý. Naneste proužek wasabi a na něj přidejte kousek lososa. Pomocí bambusové rohožky vše zarolujte a vytvořte si tak pevnou rolku. Rolku si nakonec nakrájejte na 6 stejných kusů. Maki sushi s lososem podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.