Jakmile se na trhu objevila stévie a začalo se o ní psát, zdálo se, že má bílý cukr odzvoněno. Zázračné přírodní sladidlo původem z rostlinné říše s názvem stévie jej ale zatím nenahradilo. Přesto je až třistakrát sladší než cukr, neobsahuje vůbec žádné kalorie, chrání naše zuby před kazem a navíc snižuje chuť na kouření.
I když po celém světě bojujeme s nadváhou a obezitou a neustále pořádáme rozsáhlé kampaně v boji proti kouření, na které ročně zemře na 5 milionů lidí, tato zázračná rostlinka stále bílý cukr moc nenahrazuje. Přitom s nadváhou a obezitou bojuje víc než polovina obyvatel.
Stévie jako náhrada cukru?
Na vzniku problémů s nadváhou se nejvýrazněji podílí náš současný a velmi pohodlný styl života s hodinami prosezenými u počítače s nedostatkem pohybu. V kombinaci s nevhodnou stravou plnou cukru a tuku bychom se měli nad strií vážně zamyslet. Bílému cukru se říká bílý jed nebo zabiják. Podle posledních studií je více škodlivý než tuky. Stévie může být výbornou náhradou cukru.
Stévie a cukrovka
Navíc se přebytek cukru významně podílí na vzniku a rozvoji obezity, může vyvolat diabetes, celou řadu onemocnění srdce a cév, zvyšuje riziko rakoviny střev, slinivky a žaludku. Průměrný Čech spotřebuje 37 kilogramů čistého cukru ročně, o 5 kilogramů více než je doporučené maximum. I proto je stévie místo cukru lepší.
Pozor na umělá sladidla
Cukr určitě není vhodné nahrazovat umělými sladidly, jako je sacharin, acesulfam nebo aspartam. Tyto syntetické látky pracují na zákeřném principu. Úplně totiž zmatou náš mozek, který v reakci na jejich přijímanou sladkou chuť zcela mylně předpokládá, že naše tělo právě dostalo velkou dávku energie. Vyšle slinivce břišní signál k uvolnění hormonu inzulinu, který následně začne cukr z krve odbourávat.
Jenže na rozdíl od cukru žádné syntetické sladidlo glykemii nezvyšuje. To už je ale pozdě a inzulin už pracuje na plné obrátky. Místo aby naši hladinu cukru snížil z vysoké na běžnou, sníží nám ji z běžné na nízkou až nedostatečnou. Přirozenou reakcí těla pocit vlčího hladu a nejpozději za hodinu do sebe cpeme mnoho kalorií.
Stevie sladká – na co vše ji využít
Stévie sladká je původem jihoamerická pralesní rostlina, známá jako medové lístky. Obsahuje alkaloidy steviosidy, které jsou 300x sladší než bílý cukr. Je to tak, že 1 gram stevie respektive steviol-glykosidů sladí jako 300 g cukru. Na rozdíl od cukru ale nemá žádné kalorie. Nejdůležitější však je, že stévie nezpůsobuje v našem organismu stejný efekt, jako mají umělá sladidla, který je výše popsán.
Nevyvolává vyplavování inzulinu ani žádné výkyvy hladiny krevního cukru. Z tohoto pohledu je tedy zázračná. Dílem lobby cukrovarského průmyslu a producentů sladidel se ale bylinka neprosadila. Do konce roku 2011 bylo na území celé Evropské unie navíc přísně zakázáno stévii v potravinách používat. Důvodem bylo to, že se prý údajně neví, zda nemůže být škodlivá. V Japonsku nebo v Jižní Americe se stevie sladidlo používá ke slazení po celá dlouhá staletí.
Stévie a boj proti zubnímu kazu a další přednosti
Výzkumy prokazují, že je stévie lidskému organismu prospěšná. Má silné antibakteriální účinky a chrání naši ústní dutinu i dásně před záněty a naše zuby před zubními kazy. Často se proto stévie používá do zubních past a ústních vod. Zlepšuje soustředění, podporuje růst svalové hmoty, urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak a napomáhá hojení ran. Je výborným antioxidantem pro vlasy, nehty a pleť. Navíc reguluje chuť kuřáků na cigaretu a může nás zbavit nikotinové závislosti.
- udržuje stálou hladinu glykemického indexu i při cukrovce
- podporuje fungování slinivky břišní
- snižuje chutě na sladké
- podporuje hubnutí
- urychluje metabolismus
- zlepšuje trávení a vyprazdňování
- zlepšuje budování svalové hmoty
- urychluje hojení pokožky, ať už jde o akné, ekzém, řezné rány i popáleniny
- normalizuje krevní tlak
- zvyšuje vitalitu
- snižuje pocit únavy
- podporuje imunitní systém a zvyšuje imunitu
- odstraňuje poruchy se spánkem
- má antibakteriální účinky
- má antioxidační účinky
Povolení potravinářského využití stévie v Evropě
Díky povolení potravinářského využití stévie v Evropě se začalo více šířit povědomí o medových lístcích stévie, které jsou mnohem sladších než cukr. Někteří výrobci začali extrakt z rostliny přidávat do svých nápojů. Ve Francii je možné koupit Sprite částečně slazený stévií. Přírodní zázrak má mnohem větší potenciál. Je totiž teplotně natolik stabilní, že se hodí na pečení i vaření. Stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií naší ústní mikroflóry a přidává se do ústních vod i zubních past.
Jak na její pěstování
Rostlina výborně prospívá jako letněná rostlina, pokud ji při teplotě stálých 15 °C přesadíte na stinný, závětrný záhon s dobře propustnou půdou. Stévie tak získá mnohem větší obsah sladkých glykosidů než při pěstování v květináči či truhlíku. Potřebuje vydatnou zálivku a nikdy nesmí vyschnout. Na podzim ji musíte vyrýt a zazimovat v nádobě, protože při 10 °C shazuje lístky a při 5 °C uhyne. Přes zimu potřebuje teplotu 8 až 12 °C a radikální řez na 10 cm od země a mírně vlhkou půdu. Jakmile začne na jaře obrážet a nehrozí přízemní mrazíky, sadíme ji ven.